Archief van Oud Broek in Waterland

Zoeken op website

Broeker grijs

Vele houten huizen in Broek waren geschilderd in een karakteristieke kleur grijs, die bekend staat als ‘Broekergrijs’. Zoals duidelijk is geworden met de ‘Kleurkaart Noord-Holland’ (Rob van Maanen, 1992) bestaat ‘Broekergrijs’ niet expliciet. Dit maakt het niet gemakkelijk voor mensen van nu die hun huis in de kenmerkende tint willen schilderen.

Volgens Hans Slegt, schilder van heel veel historische panden in Broek en wijde omgeving, is RAL 7036 de kleur die het dichtst bij ‘Broekergrijs’ komt. Het Historisch Genootschap Oud West-Friesland gaat – in ‘Verantwoord kleurgebruik in Noord-Holland’ (Jan-Derk Gerritsen, 2004) helemaal voor Sikkens en bestempelt SN.02.77 daarmee als het enige echte ‘Broekergrijs’.

Een andere manier om tot een mooie grijstint te komen is een willekeurige grijze RAL kleur (uiteraard voor ‘buitenverven’) zelf te mengen tot ‘Broekergrijs’. Om de kleur iets donkerder te maken, kunt u wat roet toevoegen, maar ook met een accentje blauw of groen zijn mooie resultaten te bereiken. U bent dan waarschijnlijk net zo bezig als de Broekers van vroeger en tegenwoordig. Overleg met uw schilder is in elk geval aan te bevelen.

De Gemeente Waterland heeft een brochure uitgegeven t.a.v. de kleurstellingen van monumenten in o.a. Broek in Waterland.
U kunt die brochure vinden op de site van de Gemeente Waterland (www.waterland.nl):
Waardevol Waterland, Zorg voor monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten.

Bijv: 'Ansichtkaart Leeteinde' of 'Watersnood 1916'
Archief van Oud Broek in Waterland