Welkom
Welkom op de homepage van Historische Vereniging Oud Broek in Waterland
Wandelarrangementen door Broek in Waterland gaan weer van start!!
Historie en heden komen samen tot leven
Het kan en mag weer! Vanaf 18 februari 2022 is het weer mogelijk zonder beperkingen een prachtige wandeling door Broek in Waterland te maken. Onder leiding van ervaren gidsen zijn prachtige tochten uitgezet langs de vele rijksmonumenten die het dorp rijk is. Naast de al welbekende route door Broek Noord is ook een interessante wandeling door Broek Zuid uitgezet. Via Havenrak, Eilandweg, Zuideinde en Wagengouw voert deze wandeling u naar de voormalige Veenderij, de huidige Volgermeer.
De Broeker Kerk, pannenkoekenhuis ‘De Witte Swaen’, het Broeker Huis, cafetaria De Rob en IJssalon Antonio bieden de mogelijkheid om vooraf en/of na afloop zowel binnen als buiten op het terras iets te eten en te drinken.
Dat 2022 een fijn en onbekommerd wandeljaar wordt! Een wandeling door Broek in Waterland mag daarbij zeker niet ontbreken. GEWOON EEN KEER DOEN!
Informatie en reservering:
Emil Stöve
Telefoon: 0613585891/b.g.g. 020-4031734
Website: www.oudbroek.nl
De gidsen van de
‘Historische Vereniging Broek in Waterland’
staan voor u klaar!
Van belang is nog:
-
De groepsgrootte max. twintig personen is + één gids
-
Bij aanvragen voor meer dan twintig personen de groep wordt gesplitst en één gids of meerdere gidsen worden toegevoegd al naar gelang de grootte van de groep
-
De prijs voor een wandeling per groep € 60,00 bedraagt
-
Wij in principe de wandeling starten en eindigen bij de kerk in Broek in Waterland, maar in overleg daarvan kan worden afgeweken
Bekijk hier onze arrangementen
Cees de Gier: Veearts in de polder
Op deze website vindt u informatie over de vereniging ('Oud Broek'), haar doelstellingen, haar activiteiten en plannen, de collectie en publicaties en alle relevante cultuurhistorische zaken die spelen in Broek in Waterland.
Het dorp Broek in Waterland
(Uit Van der Aa´s Aardrijkskundig woordenboek (1836-1851)
Het d. Broek-in-Waterland ligt 5 u. Z. ten W. van Hoorn, 2 u. Z. ten W. van Edam, ½ u. Z.W. van Monnickendam, besloten tusschen vier meren, namelijk het Noordmeer, het Monnickenmeer, het Bellemermeer en het Broekermeer, van welke de beide laatste bedijkt zijn. Het ontleend vermoedelijk zijnen naam van het broekig of moerassig land, dat in den omtrek gevonden wordt, en is eene fraaije plaats, ten grooten deele gebouwd langs een watertje, de Aa of Ee geheeten, van het Noordoosten naar het Noordwesten, of ook gedeeltelijk Oost en West, loopende. Ook staan vele fraaije huizen rondom eenen aangenamen vijver of waterkom, het Havenrak geheten. De huizen zijn hier veelal zeer onregelmatig geplaatst, stekende het eene huis vaak eenige, zelfs somtijds wel tien, voeten voor het andere uit. Zij zijn meestallen van hout, van buiten met wit, blaauw, of andere kleuren beschilderd, en hebben daardoor en door de uitstekende reinheid, waarin zij gehouden worden, het voorkomen als of zij eerst nieuwgebouwd waren. De zindelijkheid, waardoor dit dorp heinde en ver vermaard is, gaat, binnenshuis, die van het uiterlijke aanzien nog ver te boven. Alles blinkt er van zindelijk huisraad, waaraan noch vlek noch spat te vinden is en, hoe eenvoudig deze voorwerpen in den eersten opslag ook schijnen, overal straalt het vermogen der inwoners door.
Bron: Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden / Van der Aa, deel 2, pag. 765